Το πρόγραμμα Ταύρος, όχι μακριά από το εντυπωσιακό όρος Ταύρος στην Ανατολία, προμηθεύει
την PRIMAVERA με μια γκάμα πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων του
τριαντάφυλλου, του μύρτιλου και του θυμαριού. Ο Nuri Kalay, ο οποίος τώρα διοικεί πενήντα
οικογενειακά αγροκτήματα στην περιοχή και εργάζεται στενά με τον τοπικό εξειδικευμένο
αποστάκτη, τον Ιμπραήμ, ίδρυσε το πρόγραμμα Ταύρος το 1990 με σκοπό να υποστηρίξει τις
δραστηριότητες βιολογικής καλλιέργειας που βασίζονται σε παραδοσιακές μεθόδους.
Η Τουρκία είναι μια προνομιούχος χώρα στην καλλιέργεια τριαντάφυλλου. Από τα υψίπεδα της
Βάριδος, 100 χλμ βόρεια της παραλιακής πόλης Αττάλλειας, προέρχονται τα περίφημα δαμασκηνά
τριαντάφυλλα, τα οποία μεγαλώνουν σε υψόμετρο 1100 μέτρων. Οι αγρότες που καλλιεργούν
αυτήν την αραιοκατοικημένη γη, επίσης καλλιεργούν κεράσια, μήλα και φουντούκια, αλλά οι
ροδόκηποι αποτελούν τη βασική πηγή εισοδήματος.
Τα τριαντάφυλλα Τουρκίας συλλέγονται με το χέρι νωρίς το πρωί, πριν ανοίξουν, όταν η
περιεκτικότητα σε έλαιο είναι στο ζενίθ. Συλλέγονται σε τσάντες από γιούτα που είναι διαπερατές
από τον αέρα και τα συλλεγμένα τριαντάφυλλα μεταφέρονται άμεσα στο αποστακτήριο για να
εξαχθεί το πολύτιμο έλαιο. 3500 - 5000 κιλά μπουμπουκιών από τριαντάφυλλο απαιτούνται για
αποσταχθεί ένα κιλό αιθέριου ελαίου. Με άλλα λόγια, τριάντα φρέσκα τριαντάφυλλα απαιτούνται
για να παραχθεί μία και μόνο σταγόνα αιθέριου ελαίου.
Οι απαιτήσεις για βιολογικά τριαντάφυλλα είναι πολύ υψηλές και συχνά η σοδειά πωλείται πλήρως
μέσα σε μερικούς μήνες. Αυτό μας επιτρέπει να προσκαλούμε καινούριους καλλιεργητές στο
συνεταιρισμό κάθε χρόνο, υποστηρίζοντας έτσι την αποστολή μας για τη βοήθεια μετατροπής
συμβατικών αγροκτημάτων σε βιολογικά.